E-uputnice i prava na pomagala

Poštovane članice i članovi!
Želimo Vas obavijestiti o promjenama koje su nastupile u svrhu realizacije pomagala i nastavku podrške Udruge.Naime, od 01. listopada 2020. HZZO je ukinuo obvezu izdavanja tiskanih, papirnatih tzv. crvenih uputnica od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite, a uveo putem elektroničke verzije e-uputnice.

Ukoliko trebate a imate pravo na novo pomagalo ili očnu protezu, javite se prvo liječniku opće prakse (moguće telefonom) da Vam pusti uputnicu za okulistu putem elektroničke verzije u sustav HZZO-a. Nije potrebno navesti liječnika ni bolnicu. Po izdanoj e-uputnici javite se telefonom nama u Udrugu kako bi potvrdili da je dostupna i javite nam MBO broj (broj sa zdravstvene iskaznice) i izjasnite se koje pomagalo trebate.

Tada slijedi naša podrška, realiziramo Vaše doznake ili Potvrde o očnim i tiflotehničkim pomagalima od strane liječnika specijaliste dr. Petričeka sa KBC Rebra i donosimo ih u urede Udruge slijepih Zagreb. Preuzimate donesene dokumente (povijest bolesti, doznaku) i dobivate potvrdu od udruge koja se prilaže, te sve zajedno uz potpisanu doznaku odnosite u HZZO na komisiju.
Za ostvarenje pomagala – bijeli štap, ručni sat za slijepe, potrebno je također javiti se telefonom liječniku primarne zdravstvene zaštite koji izdaje e-doznake te ih može pustiti u sustav. Njih kao što već imate informaciju, ne treba nositi na HZZO nego se telefonom možete javiti kod dobavljača pomagala i dogovoriti daljnju realizaciju.

Za ovjeravanje liječničkih svjedodžbi u svrhu oslobađanja TV- pretplate i nadalje ćemo Vam pomagati. Za to nije potrebna uputnica, već je dovoljno samo nas kontaktirati i dati nam informaciju da ističe datum povlastice (može i tri mjeseca ranije) te Vaš PRB (pretplatnički broj) koji se nalazi na starom rješenju prethodnog petogodišnjeg razdoblja ukoliko nastavljate dosadašnju povlasticu. Ukoliko prvi puta tražite povlasticu, a TV je prijavljen na Vaše ime, javite nam PRB koji se nalazi na računu HRT-a ili na izvatku iz banke.

Sve gore navedeno možete realizirati i bez dijela potpore Udruge slijepih Zagreb. No, kao i do sada i nadalje želimo olakšati ovaj sada pojednostavljeni postupak i način ostvarivanja prava na dio pomagala za slijepe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te smo spremni nastaviti zajedničku suradnju.

Srdačan pozdrav

socijalna radnica