Europski tjedan mobilnosti u našoj udruzi – Koliko je grad pristupačan slijepima i slabovidnim osobama

Ujednačite signalizatore, ne isključujte govorne  najave stanica u tramvaju

Glasnije najave tramvajskih stanica kako unutarnje tako i vanjske bez isključivanja, ujednačen zvuk govornih signalizatora u gradu,  linije vodilje i polja upozorenja na što više mjesta u gradu, te što manje stupića i betonskih kugli na putu-ukratko su sažete primjedbe članova na  okruglom stolu s temom“ Koliko je grad pristupačan slijepima i slabovidnima?“ održan u sklopu Europskog tjedna mobilnosti (16.-22.rujna 2018.) u našoj udruzi. Uz brojne stručnjake poput doc.dr.sc.Sonje Alinović sa Odsjeka za oštećenje vida na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu, preko Tanje Ličine tiflopedagoga iz Centra za rehabilitaciju Silver, baš kao i Mire Sajković  također tiflopedagoga iz COO Vinko Bek, skupu je nazočila i dr.sc. Laura Šakaja redovita profesorica na Geografskom odsjeku PMF-a, Sveučilište u Zagrebu. Baš kao i Marija Mustač, voditeljica odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Prema riječima Paška Džirlića, rukovoditelja poslovnog područja prometa ZET-a dosad se u  pristupačnosti dosta odradio za sve vrste invaliditeta, ali posla uvijek ima. Naše okupljene članove zanimalo je zašto su nove kante za smeće postavljene tako da za njih slijepa osoba obavezno zapne, baš kao i zašto se vlasnici pasa, ponajviše u središtu grada više ne potrude pokupiti za svojim psima nakon šetnje. Među govornicima bio je i Vojin Perić predsjednik Hrvatskog saveza slijepih,  te Krunoslav Tkalčić, viši stručni savjetnik u sektoru za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, voditelj gradskih projekata.

-Kad sam čuo govorni signalizator, još devedesetih u vrijeme kad sam tek oslijepio, mislio sam da su vanzemaljci na križanju Harambašićeve i Zvonimirove. Mi u Zagrebu smo partneri s gradom u rješavanju svih problema pristupačnosti-rekao je ovom prilikom Darko Matić, urednik glasila udruge „Vidici“ napomenuvši kako Zagreb ima što Washington nema, primjerice tamo je prije nekoliko godina vidio tek jedno taktilno polje upozorenja i to samo pred Bijelom kućom. U cijelom gradu nema niti jednog signalizatora.