Predstavljen 4. paket mjera pomoći Vlade RH za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena

Predstavljen 4. paket mjera pomoći Vlade RH za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena

Predstavljen 4. paket mjera pomoći Vlade RH za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena

U nastavku donosimo izdvojene mjere 4. paketa mjera pomoći Vlade RH za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata.

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predstavio je u utorak, 14. ožujka 2023. mjere pomoći Vlade za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata među kojima su i mjere iz nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike:

 

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine:

Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 60,00 EUR do 160,00 EUR.

 

Iznos jednokratne naknade u odnosu na ukupno mirovinsko primanje:

  • Iznos jednokratne naknade 160,00 EUR za mirovine do 260,00 EUR.
  • Iznos jednokratne naknade 120,00  EUR za mirovine od 260,01 do 330,00 EUR.
  • Iznos jednokratne naknade 80,00  EUR za mirovine od 330,01 do 470,00 EUR.
  • Iznos jednokratne naknade 60,00 EUR za mirovine od 470,01 do 610,00 EUR.

 

Isplata jednokratnog novčanog primanja će se izvršiti u dva navrata, u travnju 2023. za korisnike mirovine koji primaju samo hrvatsku mirovinu i najkasnije u srpnju 2023. za korisnike inozemnih mirovina te onih korisnika kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku.

 

Jednokratno novčano primanje nije oporezivo niti može biti predmet ovrhe te se neće  uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

 

Naknada za ugroženog kupca energenata:

Istaknuo je kako je 69 tisuća osoba u statusu ugroženog kupca energenata te će imati pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Mjesečna naknada povećava se od 1. travnja 2023. i iznosit će 70,00 EUR.

Status ugroženog kupca energenata imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Istaknuo je kako će korisnici Zajamčene minimalne naknade imati i dalje pravo na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

Trajanje mjere je od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024.

 

Jednokratna novčana naknada:

Oko 167 tisuća osoba imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150,00 EUR radi ublažavanja rasta troškova života.

Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata i primateljima doplatka za pomoć i njegu, korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, hrvatske branitelje koji se vode u evidenciji nezaposlenih i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako se naknada povećava za 13 posto (za 17,16 eura) u odnosu na božićni paket mjera.

 

Jednokratna novčana naknada za nezaposlene osobe:

Za oko 60 tisuća nezaposlenih osoba bit će omogućena isplata jednokratne novčane naknade u iznosu od 100,00  EUR. Mjera je namijenjena osobama koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. ožujka 2023. radi ublažavanja rasta troškova života.

 

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

 

Vaša udruga