Projekt za prevenciju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba

Poštovani,

pozivamo slijepe i visoko slabovidne osobe svih dobnih skupina, počevši od djece s navršenom 1. godinom života, na uključenje u Projekt za promociju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba. Projekt Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provodi se u suradnji sa Hrvatskim savezom slijepih i Udrugom slijepih Zagreb od 2014. godine.

Ove godine, uz besplatan stomatološki pregled i uklanjanje zubnih naslaga, nudimo mogućnost popravka zuba. Dobit ćete upute o oralnoj higijeni te četkicu i pastu za zube. Zamolit ćemo Vas da odgovorite na pitanja o vašim oralno-higijenskim i zdravstvenim navikama. Trajanje pregleda, preventivnih postupaka i razgovora je oko sat i pol. Po potrebi osigurat ćemo videćeg pratitelja.

Djeci nudimo igraonice o oralnom zdravlju, stomatološki pregled u individualno prilagođenom pristupu, određivanje rizika za karijes te liječenje zuba. Dobit ćete uvid u oralni razvoj svog djeteta i upute o oralnoj higijeni.

Očekivana dobrobit od Projekta je očuvanje oralnog zdravlja i podizanje kvalitete života korisnika projekta. Projekt uključuje i edukaciju studenata i stomatologa za rad sa slijepim i slabovidnim osobama što će u konačnici doprinijeti boljem odnosu liječnik-pacijent i poboljšati zdravstvenu skrb za slijepe i slabovidne osobe.

Projekt se provodi na Zavodu za dentalnu antropologiju Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5, Zagreb. Voditeljica projekta je dr. Jelena Dumančić, specijalistica obiteljske stomatologije i profesorica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Studenti viših godina studija dentalne medicine sudjelovat će u ambulantnom radu, razgovoru s korisnicima te kao videći pratitelji. Vaši osobni podatci ostat će tajni a skupni podatci iz projekta koristit će se u znanstvene, stručne i obrazovne namjene.

PROJEKT JE ZA KORISNIKE BESPLATAN I NE ZAHTJEVA PROMJENU IZABRANOG STOMATOLOGA. Predbilježbe na tel. 4802-145 ili e-mail dumancic@sfzg.hr s imenom i prezimenom, datumom rođenja, adresom i kontakt telefonom.
Unaprijed zahvaljujemo na suradnji!

Voditeljica projekta,

prof. dr. sc. Jelena Dumančić