Širenje COVID 19 u zgradi Hrvatskog saveza slijepih u listopadu 2020.

Drage članice i članovi Udruge slijepih Zagreb

Svi smo svjedoci nekontroliranog širenja zaraze virusom Kovid19.

Nažalost, ovaj virus ne bira koga će zaraziti, tako da doznajemo kako i među našim članovima te osobama koje su u bliskom kontaktu sa njima ima zaraženih.

Stoga Vas molimo na krajnji oprez i odgovorno ponašanje sukladno epidemiološkim preporukama.

Naime, nemojte zaboraviti da veliki broj slijepih osoba su starije osobe ili osobe kojima je sljepoća nastala kao posljedica nekog oboljenja. Ta oboljenja, slijepu osobu stavljaju u kategoriju izrazito rizičnih bolesnika. Isto tako, ne zaboravite da kad se sami krećemo gradom često prihvaćamo pomoć drugih dobronamjernih osoba te s njima dolazimo u neposredan kontakt rukama. Ili pak rukama istražujemo okolinu ili dodirujemo predmete oko sebe.

Sukladno novonastaloj situaciji i Udruga slijepih Zagreb poduzima odgovarajuće mjere s ciljem očuvanja zdravlja svojih zaposlenika kao i svih naših članova.

1. Rad sa članstvom ograničava se samo na najnužnije kontakte.
2. Ulazak u prostorije Udruge slijepih Zagreb te kluba dopušten je isključivo uz nošenje zaštitne maske te obveznu dezinfekciju ruku.
3. Sredstva za dezinfekciju nalaze se lijevo od ulaznih vrata u visini kvake.
4. Molimo članstvo da umjesto osobnog dolaska, svoje upite šalje putem telefona ili elektroničkom poštom.
5. Odgađaju se [na određeno vrijeme] sve aktivnosti u klubu poput pikada, šaha, zbornog pjevanja i sl.
6. Pratnja videčeg pratitelja odobravat će se samo za neodgodive potrebe, nabavka namirnica, lijekova, odlazak liječniku. Videči pratitelj može odbiti pratnju ukoliko se praćena osoba ne želi pridržavati mjera zaštite (nošenje maske i korištenje dezinfekcijskih sredstava).

Isto tako, željeli bi Vas obavijestiti da je u prostoru Draškovićeve 80 više osoba pozitivno na Korona virus. Kao izvor moguće zaraze navode se prostori kafića Vidra te prostora Hrvatskog saveza slijepih.

Stoga Vas molimo da budete krajnje odgovorni prilikom odlaska u Vidru ili u ekonomat Hrvatskog saveza slijepih, kao i u Hrvatsku knjižnicu za slijepe te da poštujete propisane zaštitne mjere u tim prostorima.

Nažalost, do ovog trenutka, nitko nas nije službeno a niti neslužbeno obavijestio o propisanim zaštitnim mjerama te o vremenu i načinu rada s korisnicima u ovim prostorima.

Drage članice i članovi,
Budimo svi odgovorni i nemojmo dozvoliti da svojim nesavjesnim i neodgovornim ponašanjem ugrozimo druge, ako već ne vodimo brigu o svom zdravlju!

Za sve Vaše upite i prijedloge stojimo Vam na raspolaganju.