Obavijest korisnicima doplatka za pomoć i njegu u sustavu mirovinskog osiguranja

Poštovani članovi i članice,

Potaknuti brojnim upitima, a u skladu s preporukama Hrvatskog saveza slijepih sa sjednice Skupštine od 25.11.2022. godine, i zaključcima sa sjednice Skupštine Udruge slijepih Zagreb od 17.04.2023. u nastavku dajemo sljedeće informacije:

Svim članovima koji ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu iz sustava mirovinskog osiguranja, a koji imaju uvjete za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, preporučujemo prelazak u sustav socijalne skrbi iz sustava mirovinskog osiguranja u kojem se stečeno pravo na doplatak za pomoć i njegu treba obustaviti, čime se isto neće izgubiti jer se smatra trajno stečenim.

Prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike išla je inicijativa za izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o socijalnoj skrbi, a koji podržava inicijativu za uključivanje korisnika doplatka iz mirovinskog sustava u sustav socijalne skrbi kroz Zakon o inkluzivnom dodatku kao razliku između ostvarenog doplatka u mirovinskom osiguranju u odnosu na inkluzivni dodatak u sustavu socijalne skrbi. Također se smatra da u ovom trenutku korisnici prava iz sustava mirovinskog osiguranja, u načelu neće ništa izgubiti ukoliko iskoriste pravo ulaska u sustav socijalne skrbi.

Dakle, Procedura  za predmetni prijelaz u sustav socijalne skrbi obuhvaća predaju zahtjeva za ostvarenje prava na osobnu invalidninu kao prvi korak. Nakon dobivanja povratnih informacija iz Centra za socijalnu skrb nakon izrađenog nalaza i mišljenja po kojem se vidi da ćete ostvariti navedeno pravo, od sustava mirovinskog osiguranja potrebno je zatražiti obustavu isplate Doplatka za pomoć i njegu. S dokumentom iz Područnog ureda mirovinskog osiguranja odlazite u Centar za socijalnu skrb, nakon čega dobivate njihovo Rješenje za ostvarenje prava iz socijalne skrbi.

Zahtjev za ostvarenje vaučera za troškove energenata morate podnijeti posebno, nakon dobivanja Rješenja za Osobnu invalidninu.

Za sve dodatne informacije, pomoć pri ostvarenju predmetnih prava i ostala pitanja stojimo na raspolaganju u radnom vremenu određenom za rad sa strankama: Ponedjeljak, utorak, srijeda i petak od 08:30 – 12:30, te četvrtkom od 12:30 – 18:00.

S poštovanjem,

Udruga slijepih Zagreb